fredag 26 augusti 2011

Currykyckling

Gott och bra matlådemat. Dessutom kostar den hela, färska kycklingen 19,90/kg på Willys just nu.

Fyll en halv kastrull till hälften med vatten, ner med en morot i bitar, två vitlöksklyftor, lök (jag tog purjo), en grönsaksbuljongtärning, en msk salt, vitpepparkorn och lagerblad. Lägg ner kyckling och koka upp, låt det små puttra. Bästa sättet att kolla om kycklingen är klar är att ta en pincett och dra i en vinge, släpper den lätt från kroppen är kycklingen klar. Ta upp kycklingen och låt den svalna. Dra på full värme på buljongen och reducera ner den.

När kycklingen svalnat så pilla bort köttet från benen och dela ner det i lagom stora bitar.

Ta en ny kastrull, smält en stor smörklick (50 gr typ) rör ner currypulver (heller för lite än för mycket) och mjöl och rör det till en kräm typ. Späd med buljongen från kycklingen och vispa noga för att undvika klumpar. Sila gärna buljongen mednas du spär så du sliper pepparkorn. Låt såsen puttra lite. Späd mer om så behövs, ta i en skvätt grädde.

Skiva en morot och det gröna på en purjolök och låt koka med en stund i såsen. Häll ner kycklingen och allra sist en strimlad paprika. (En röd paprika hade nog varit snyggast men den va 7 kr/kg dyrare) Glömde ta kort på tallriken så det fick bli på Jimmys matlåda.. Det blev lite för starkt men jag använder stark curry också tänkte mig väl inte för...

2 kommentarer:

  1. Om man inte har några halva kastruller då? ;)

    Du får gärna förklara vad som menas med att "reducera ner" :)

    SvaraRadera
  2. haha va rolig du är...

    reducera ner betyder att vätska kokar bort så det som finns kvar smakar mycket mer

    SvaraRadera